Sommelieruddannelse

Vores sommelieruddannelse er Nordens største. Den er opdelt i to niveauer, der hænger logisk sammen og er tænkt som én helhed. Tilsammen udgør de to niveauer hele uddannelsen.

Sommelieruddannelse 
Niveau 1

På Niveau 1 får du de grundlæggende kundskaber om vin og spiritus. Vi begynder nogenlunde fra bunden, men bevæger os relativt hurtigt fremad. Niveau 1 omfatter 8 undervisningsdage i løbet af 10-12 uger samt eget studiearbejde. 

Indhold

  • Introduktion til vinfremstilling og vinplanten
  • Grundviden om alle de vigtigste vinlande, distrikter, druesorter, vintyper og -stilarter, samt forskellige landes vinlove
  • Introduktion til og undervisning i systematisk at bedømme og beskrive vin
  • Mad & vin i kombination
  • Basisviden om de vigtigste typer spiritus og teori om destillering

Niveau 1 afsluttes med en skriftlig prøve.

Sommelieruddannelse 
Niveau 2

På Niveau 2 øges kravene. Når Niveau 1 er på plads er der lagt en solid basis for alle elever. Niveau 2 er der hvor der virkelig sker ting og sager med dine kundskaber!

Erfaringerne fra Niveau 1 bruges til at komme videre ved dels at gå mere i detaljen og dels at behandle ny emner og områder.

Niveau 2 omfatter 13 dage samt eget studiearbejde. Forberedelsesmængden øges en del i forhold til Niveau 1 og det er en stor fordel, hvis man kan fortsætte med Niveau 2 direkte efter Niveau 1.

Indhold

  • Detaljeret viden om alle de vigtigste vindistrikter, druesorter, vintyper og -stilarter
  • Øl
  • Vindefekter. Hvad dækker det over og hvordan genkender vi dem?
  • Vinmenuer
  • Sommelierens rolle

Niveau 2 afsluttes med en eksamensdag, der indeholder en skriftlig og mundtlig eksamen samt en blindsmagning. Efter bestået eksamen får du Vinakademiets sommelierdiplom, nål og forklæde med dit navn broderet i guldfarve.

Vores sommelieruddannelse er så lang og grundig, at man blot behøver supplere uddannelsen med to ekstra kursusdage før man hos os kan tage WSET Level 3 Award in Wines eksamen. Med både Vinakademiets sommelieruddannelse og WSET Level 3-eksamen står man med den bedst mulige kombination: sommelieruddannelsens dybde, detaljerigdom og grundighed suppleret med WSETs internationalt kendte diplom.

Se nærmere på vores lektionsplaner

(OBS! Rækkefølgen på dagene kan afvige fra nedenstående)

Niveau 1 - Dag 1: Introduktion
  • Almen introduktion til vin
  • Vindruen & Vinfremstilling
  • Bedømmelsen og beskrivelsen af vin
Niveau 1 - Dag 2: Frankrig
  • Frankrig: vinregioner, druesorter
  • Vinloven
Niveau 1 - Dag 3: Italien
  • Italien: vinregioner, druesorter
Niveau 1 - Dag 4: Tyskland, Østrig og Øvrige Europa
  • Tyskland: vinregioner, druesorter
  • Østrig: vinregioner, druesorter
  • Øvrige Europa: vinregioner, druesorter
Niveau 1 - Dag 5: Oversøiske vinlande
  • Oversøiske vinlande: vinregioner, druesorter
Niveau 1 - Dag 6: Spiritus
  • Spiritus: destillering
  • Klassiske spirituosa
Niveau 1 - Dag 7: Mousserende vine og Mad&Vin
  • Champagne og andre mousserende vine
  • Kombination af vin og mad i teori og praksis
Niveau 1 - Dag 8: Spanien og Portugal
  • Spanien
  • Portugal
  • Skriftlig prøve
Niveau 2 - Dag 1: Vinfremstilling i mark og kælder
  • Vitikultur (inkl. klima, økologi/biodynamik, terroir)
  • Vinifikation (inkl. naturvin)
Niveau 2 - Dag 2: Bordeaux & Bourgogne
  • Bordeaux: vinregioner, druesorter
  • Bourgogne: vinregioner, druesorter
Niveau 2 - Dag 3: Italien
  • Italien: vinregioner, druesorter
Niveau 2 - Dag 4: Spanien
  • Spanien: vinregioner, druesorter
Niveau 2 - Dag 5: De oversøiske vinlande 1
  • USA: vinregioner, druesorter
  • Argentina: vinregioner, druesorter
  • Chile: vinregioner, druesorter
Niveau 2 - Dag 6: De oversøiske vinlande 2
  • Sydafrika: vinregioner, druesorter
  • Australien: vinregioner, druesorter
  • New Zealand: vinregioner, druesorter
Niveau 2 - Dag 7: Øvrige Frankrig
  • Øvrige Frankrig: vinregioner, druesorter
Niveau 2 - Dag 8: Sommelierens arbejdsopgaver mm.
  • Sommelierens arbejdsopgaver
  • Vindefekter i teori og praksis
  • Ost & Vin
Niveau 2 - Dag 9: Portugal og Øl
  • Portugal: vinregioner, druesorter
  • Øl
  • Prøveeksamen
Niveau 2 - Dag 10: Hedvin
  • Hedvin: fremstilling
  • Klassiske hedvine
Niveau 2 - Dag 11: Tyskland, Østrig og søde vine
  • Tyskland: vinregioner, druesorter
  • Østrig: vinregioner, druesorter
  • Søde vine: fremstilling
  • Klassiske søde vine
Niveau 2 - Dag 12: Champagne og andre mousserende vine
  • Champagne
  • Andre mousserende vine
Niveau 2 - Dag 13: Eksamen
  • Eksamen (1,5 times skriftlig prøve, 20 min. mundtlig eksamen, blindsmagning af defekt vin, spiritus og vine)

Kommende Niveau 1-kursusstart

København  13. januar (weekendkursus) og 6. marts 

Silkeborg 19. marts

Kommende Niveau 2-kursusstart

København  15. januar 

Silkeborg september 2018

Hvad koster det?

    Priserne for de to niveauer er:

    • Niveau 1: 16 500 kr. (momsfrit)
    • Niveau 2: 23 500 kr. (momsfrit)

    Hvis din arbejdsgiver betaler din uddannelse og indbetaler til en Kompetenceudviklingsfond kan der søges om tilskud gennem fonden. Det er virksomheden, der søger om tilskuddet. Tilskuddet, der gives, er på 140,- kr. i timen og gives som løntilskud. På niveau 1 vil det maksimale tilskud fx være 8 dage x 7,4 timer x 140,-kr. = 8288,-kr.

    Der kan både søges om tilskud til afholdte kurser og reserveres midler til planlagte kurser. Reservationen kan ske op til tre måneder før. Reservationen skal bekræftes senest 14 dage efter slutdato. Der søges for hvert enkelt niveau, hvor der angives start- og slutdato. Medarbejderen, der søges for, skal have været ansat i virksomheden i ni måneder.Ansøgningsskema og nærmere information kan fås her (se under Hotel-, Restaurant- og Turisterhvervets Kompetenceudviklingsfond)

    Kursusdage på Vinakademiet

    Undervisningen er organiseret som heldagsundervisning på mandage,  tirsdage eller onsdage fra 9.30- ca. 17. Hver uddannelsesdag indeholder teoretiske forelæsninger om for- og eftermiddagen afbrudt af frokost samt mindst to dybdegående blindsmagninger indenfor dagens tema.

    I prisen indgår al uddannelsesmateriale, alle prøvede vine/spiritus/øl, morgenmad, frokost og kaffe/kage. På Niveau 2 indgår desuden al studiemateriale til WSET Level 3 Awards in Wine som udleveres til alle hvad enten man senere vil tage forberedelsesdagene og gå til eksamen.